вторник, 21 октомври 2008 г.

За бъдещето на България!

Наистина не знам точно как да започна тази статия. Наистина не знам за какво въобще пиша всички тези неща, след като аз самия не знам дали искам да стават достояние на широката публика. Все пак ще напиша това, което си мисля пък каквото ще да става.
Тази статия е за България и нейното бъдеще. Искам да опиша (надявам се максимално добре) това, което в момента минава през ума на всеки един млад човек тук.
Казвам се Иван, на 22 години съм, живея в София и съм завършил Техникум по съобщенията. Работя в компютърна фирма 15 дена в месеца и според не малко хора заплатата, която получавам въобще не е малка на фона на много други сектори в България. И все пак единственото, което не искам да правя е да слагам розовите очила.
Наскоро се загледах по сериозно в кампанията BacktoBG, в която се опитваме да накараме хората намерили по - добър живот някъде да си дойдат тук и да започнат едва ли не от начало целия си живот. Покрай тази кампания се замислих за това, колко много са хората на моята възраст, които имат планове или вече са извън България в търсене на по - добър живот. Не е сега момента да казвам, кой е виновен за това и кой не. Сега обаче е момента да кажа на всички, или поне на хората четящи този блог за това, че със сегашната държавна политика, с всичката престъпност ширеща се тук и всичко останало, няма начин да се задържи, който и да било не само на моята възраст, но и дори с по големи цифри.
Защо се получава така ли? Много е просто, както знаете интернет променя много неща, основното нещо, което променя интернет обаче е комуникацията между хората. В контакт листата ми в един от известните месинджъри примерно половината от хората не са Българи, някой от тези, които не са Българи дори са собственици на компании, които са лидери в своя бранш. Не вярвам да съм единствения, който познава чужденци. Мисля, че вече е много по - лесно за всеки да разбере много по - обстойно какъв точно е живота на запад. Мисля също така, че много хора също така са чели и прогнозите на Европа за България. Според едни от най - оптимистичните такива нашата държава ще настигне като развитие страни като Полша, Чехия и Унгария не по - рано от следващите 20 години. Нека сега направим една груба сметка, сега съм на 22. След 20 години ще съм на 42 и най - вероятно ще имам деца, които ще са на почти моята възраст. Дори и в следващите 5 години доходите ми да станат такива, че да мога да си позволя да си взема кредит за един не голям апартамент в по - крайните квартали ще го изплащам през тези 20 години. Тоест ако реша да остана тук следващите 20 години съм обречен да работя само и единствено за един не голям апартамент в крайните квартали. Сега много от вас сигурно вече си мислят, че ако ида "там" пак може да не е по - добре. Да така е наистина, но това "там" има едно много сериозно предимство пред "тук", а именно, че "там" имам шанс да започна нещо свое, без да се притеснявам от разни мутропомазани тъпаци, които си мислят, че Benz след Mercedes е просто за украшение. Там дори такива, които имат по амбициозно мислене се поощряват от държавата. Тоест до тук резултата е: "там":"тук" - 1:0 !!!
Следващо много голямо предимство на това "там" е сигурността в държавата. Някой от вас чувал ли е какво точно се случва с катаджия в щатите, който си позволи да вземе рушвет и по стечение на обстоятелствата това се разбере. Въпросния катаджия бива незабавно уволнен дисциплинарно, БЕЗ право отново да работи на държавна служба и също така пенсионната му осигуровка към полицията се анулира. Успех там да успеете да подкупите катаджия :) Така до тук резултата е 2:0 !!!
Мога да продължавам така до утре, но не ми се занимава честно казано. Искам да кажа само, че младите хора в България искат просто да живеят СЕГА, а най - хубавото е че имат и възможността да го направят. Така че всички вие, които след 20 години тъкмо ще сте пенсионери, следващия път като идват избори помислете относно това, че от вашите действия си зависи само вашата съдба. Преди близо 4 години не аз избрах това правителство, преди близо 8 не аз избрах царя!!! Защото след 20 години, когато се очаква вие вече да сте се пенсионирали и да си живеете спокойно, нас може и да ни няма тук, а вашите пенсии все някой ще трябва да ги заработва нали така, или се бъркам и няма да са ви нужни пенсии? :)
Лека нощ сега на всички и умната :)

Няма коментари: